domingo, 15 de febrero de 2009

SOBRE MARATONS....

Com avui no hi havia cap cursa on anar, i ha tocat per un entrenament per acabar de preparar la marató de Barcelona, us parlaré sobre 6 ó 7 maratons de les curioses, d'aquestes apartades de les grans parafernalies de les multitudinaries, però realment interesants per l'entorn on es disputar o per el seu significat. Totes estan al punt de mira, a veure si amb una mica de sort una d'elles pot caure aquest any, i és que el mon és un lloc maravellos... per correr maratons.
La gran majoria, hem llegit de petit, algun dels contes clàsscis de Hans Cristiansen Andersen, entre ells titols com "L'anaguet lleig", "El soldadet de plom" o "La rateta presumida". Doncs bé, al seu poble natal, Odense, a Dinamarca, cada any es celebre la H.C.Andersen Marathon (www.hcamarathon.dk/). L'edició d'aquest any serà el proper 20 de setembre, i com a cada edició, es reuniran un nombre de maratonians, no gaire elevat, disposats a viure l'ambient d'aquest poble on va neixer l'escritor, i superar els 42 kilometres.

Hans Cristiansen Andersen
I a poc més de 300 kilometres de Girona, prop de Montpellier, trovem , el primer cap de setmana d'agost, una altra marató curiosa, la Marathonion (www.pven.org/accueil.php), o marató de la ceba. A la zona s'hi culitiven cebes dolces, i aprofitan per fer, amb altres curses que organitzen durant l'any, aquesta marató. Menys de 100 participants (es pot fer també per relleus de 2 corredors), 80% d'asfalt i la resta de camins, i 800 metres de desnivell positiu... pinta bé.
Cartell de la Marathonion del 2008

Aqui va una altra, en una petita illa, situada entre Gran Bretanya i la illa de Irlanda, hi trovem la Illa de Man, crec que celebre també per alguna cursa de motos a traves de les seves carreteres. Doncs aqui també, el segon cap de setmana d'agost, hi celebren la seva Marató (www.iomvac.co.uk/). Una altra marató amb molt poca gent, i que si no vaig errat, fa poc va guanyar en Ricard Verges, en Ricardinyo, asidu a les curses catalanes.




Només per veure l'escena de la foto següent en viu, val la pena desplaçar-se a la zona, el Mont Saint Michel, a la zona nord de França, també té la seva marató. Els amants del ciclisme recordareu una etapa, en temps de l'Alex Zulle, que va acabar aqui, i va ser una trampa per l'embarrat que havia deixat la marea al baixar. Al maig hi trovem la seva marató, amb sortida desde Cancale, i sempre al punt de mira l'arribada (www.montsaintmichel-marathon.com/)


El Mont Saint Michel, reflexat al mar
Ara una sobre comics, i concretament sobre un personatje sobre el que tothom ha llegit o escoltat alguna cosa algun cop, en Tintin. Doncs si, també hi ha una marato d'en Tintin, a la localitat francesa de Cheverny, 200 kilometres al sud de Paris. I per que el nom? doncs per el que sembla el castell d'aquesta població és el que va inspirar en Hergé per fer el famos castell del comic, Moulisant. Marató amb poc més de 1500 participants, amb sortida i arribada al castell on hi trovem un museu sobre en el personatge, amb molts talls de bosc, i amb alguna sorpresa en forma de personatge per el recorregut (http://marathondecheverny.free.fr/). la data d'aquest any, el 5 de avril.

En Tintin amb l'inseparable Milú.
I sense sortir de França, al nord oest del pais, i practicament en el punt més al oest de tots, la Marató dú Bout du Monde (podriem dir la marató de la punta del mon). Amb sortida en una reserva natural, a peu de mar, a Pointe du Raz, en un circuit d'anada i tornada fins a Dovarnez, i limitada a 1.000 corredors per la infraestructura de la mateixa carretera, petita. Per el que sembla, les vistes al mar, inoblidables (www.lemarathonduboutdumonde.com/). Com a particularitat, es celebra cada 2 anys, i la propera edició serà de 4 de avril del 2010.




Cartell de la edició del 2008 de la Marathon du Bout du monde, i una espectacular imatge de la prova


I una clàsica, tot i ser més multitudinaria, amb prop de 8000 participants (tot i qure reben fins a 15000 solicituts, la Marathon du Medoc, coneguda com la marató més llarga del mon, i perque? doncs sencill, 22 avituallaments durant la cursa, 23 punts de tast de vi (estem parlant de la zona de Burdeos), 55 animaciona per el camí, i la obligatorietat, si no ets elite, de correr disfrassat. La propera edició és el 12 de setembre (www.marathondumedoc.com/).


Cartell de la 25ª edició de la marató del Medoc


I per finalitzar, aqui a la Península, a l'agost, tenim una marató també molt entranyable i casolana, en el que és el poble més petit d'Espanya que organitza una marató (i potser del mon), la Marató del Rio Boedo, a Bascones de Ojeda, a la provincia de Palencia, i que es trova a 110 kilometres del pople on vaig cada any a Cantabria. La edició del 2009 és el 16 d'agost, diumenge al matí, i el dissabte a la tarda organitzen una mitja (molt, però que molt tentador), no tenen plana web (només un mail i in telefon), no cobren inscrpició, i com per no tenir, no tenen ni pavelló, et vas a dutxar a casa de algun veí. I al finalitzar, dinar per corredors i acompanyts.

Logicament, com aquestes segur que n'hi ha moltes, però aqui us he deixat una petita mostra, de maratons, allunyades de les populars i masificades, però que al final tenen els 42.195 metres igualment, que és lo que importa.

2 comentarios:

Lo Búfal dijo...

Sempre ens deixem temptar per
aquelles curses que presenten més participació, pertanyent a ciutats emblemàtiques, que inverteixen molt en la seva publicitat. Que si Berlín, New York, París, ect... . Que comentis aquestes curses m'obren l'interés per fer-les. Tinc ganes de fer coses originals. Maratons en aquests llocs són sense dubte molt originals.
L'any que ve no tenim clar d'on anirem. Segur que els hi faig una ullada.
Salut i potes!

carless dijo...

Si no fas practica, fas teorica.
Ets el meu mestre.....
Adeu