miércoles, 6 de febrero de 2008

HISTORIA i NBA

Dels 2 temes que us parlo avui, un està relacionat amb els corredors de manera molt especial, i l'altra una mica amb els meus inicis de corredor. Anem per parts:

HISTORIA: aquest matí he fet un examen de Historia Universal (de 1r curs d'historia a la UNED), que abarcava desde el 3r mileni A.C. fins a Grecia després de les Guerres Mediques, i en aquest ultim apartat trovem una batalla, que per una part posiblement va cambiar el destí de la historia, i per altra té un gran significat per nosaltres, la batalla a la llanura de Maratón, ciutat ubicada a l'orbita d'Atenes. Per un costat, va significar la lluita del home que busca la llibertat (representat per el poble grec i la ciutat d'Atenes) i per altra els anims de crear un imperi per part dels perses, sota el poder del rei Dario I. La batalla va tenir lloc al 490 A.C., amb els grecs comandats per Milciades i els perses per Mardonio. Tot i la superioritat numérica dels perses, els grecs van conseguir que es replegessin, i un cop derrotats els perses, apareix la llegenda de Filípides, el nostre antecesor en el mon del correr, que va anar corrent fins a Atenes, on va morir després de comunicar la victoria grega. D'aquesta manera, la llibertat del home va començar a trionfar sobre el imperialisme, i va neixer també la llegenda de la Marató. Desde aqui un reconeixent als que van lluitar en aquella batalla, i a Filípides per la seva proesa i per obrir-nos el camí als futurs maratonians.


NBA: A final de la decada dels 80, vam començar a viure el boom de la NBA al nostre estat. Recordo les finals tipiques d'aquella época, els L.A. LAKERS contra els BOSTON CELTICS, primer, i els LAKERS contra els Bad Boys dels DETROIT PISTONS després, i com deseguida em vaig decantar per els Lakers. Eran els temps de MAGIC JONHSON (per mi, personalment, el millor jugador de la historia, per sobre de AIR JORDAN), ABDUL JABBAR, JAMES WORTHY, A.C. GREEN, BYRON SCOTT, per part dels Lakers, contra els Celtics de Larry Bird (segurament el millor jagador blanc de la historia de la NBA, un jugador amb un canell super fi) i els Detroit de Isiah Thomas. I ara, un fotiment d'anys després, tenim a un jugador català, en PAU GASOL, jugant al que segurament, junt als Celtics, sigui el millor equip de la historia, i a punt, qui sab, per entrar algun dia a la historia com el primer jugador català a aconseguir l'anell de campió de la NBA, en un camí cap a la millor lliga que al seu moment va començar el malograt jugador madrileny, FERNANDO MARTIN, quan va fitxar per els Portland Trail Blazers als anys 90.

I quina és la relació de tot això amb el correr? doncs que els primers anys que vaig correr, en moltes curses ho vaig fer amb una samarreta de tires dels Lakers, comprada a Platja d'Aro, amb el nº33 del mitic Abdul Jabbar, l'home del "ganxo del cel", un dels jugadors més mitics de la NBA, que va arribar a compartir pelicula amb en Bruce Lee, sino recordo malament, a "jugant amb la mort".

Per cert, bon debut d'en Pau, al costat d'un altra mite, en Kobe Bryant, amb 24 punts, 12 rebots i 4 assistencies i victoria dels Lakers a domicili

En Pau i en Kobe durant la victoria dels Lakers

23 comentarios:

Anónimo dijo...

En la decada dels 80 el basket va tenir molt de "tirón". Personalment crec que van vendre molt bé el producte, jo fins i tot em comprava la revista Gigantes i això que m'encanta el futbol i jugava handbol...però el basquet em va enganxar. La clau va ser l'arribada d'americans a la lliga española, els concursos de mates per exemple qui no recorda David Rusell saltant per sobre un nen asentat a una cadira?????.

Caria Xevi no sabia aquesta passió teva. A mi sempre m'han tirat més els europeus i especialment Toni Kuckoc (els esquerrans som els millors jajaja)

una pregunta...Tu també mirabas els partits per TV2 els divendres a la matinada, amb la mítica locució de Ramon Trecet????????

Ironxevi dijo...

Pues va a ser que si, que els mirava. Per cert, t'en recordes dels salts d'en Tirone Bogues, dels Atlanta Hawks, amb aproximadament 1'60 m. d'alçada, i que va guanyar el concurs d'esmaixades?

Anónimo dijo...

jajajaja m'estas sorprenent cabronnnnnn.... Un dia d'aquest farem una xerradeta del tema. M'enrecordo de Tirone Bogues i del seu company d'equip Dominik Wilkins (també va guanyar algun concurs)

Parlant amb tèrmes de la NBA...qui és el corredor Franquicia del Atletisme Girona?? i el rocky??

Kevin "lotioplanxa" dijo...

Que gran és la història i que petits som nosaltres.

A mi també m'apassionava l'època Trecet, i no em penjo mai dels que estan al sostre (Celtics, Lakers..), sinó que començo amb els més dèbils, a vegades fracassen, a vegades acaben guanyant 4-0 als Lakers. Ho sento, en aquella època era fanàtic dels Pistons (Isiah, Dumars, Laimbeer, Mahorn, Dantley, Vinnie "microondas", i un encara desconegut Dennis Rodman). La NBA actual m'avorreix
Ah, l'Abdul-Jabbar també va destacar en una aparició a Aterriza como puedas :)

robert mayoral dijo...

encara m'enrecordo jo quan era petit que flipava amb els BULLS, d'en Jordan i Pippen...quins temps aquells....ara suposo que toca que flipin els nens d'ara encara més amb en Gasol!

tri-famili dijo...

res de res, sempre mireu el de fora, si nomes era un duel Laikers i Celtics a mi em tirava més els duels del basquet estatal:CABRERA,CORBALAN, F. MARTIN,etc pel Madrid i LAGARTO, SIBILIO, EPI, ORTIZ,(que encara no se afeitaba)etc pel BARÇA.Quan un espectacular THOMSOM li va girar la cara a ITURRIAGA ja,ja,ja, i no els feien els divendres a la matinada, sino els diumenges a l'hora del bermut!!!!!! Es nota que estic de baixa i estic més aburrit que un mussol??

Ironxevi dijo...

Hola Dani, veig que encara estàs fotut, ja et trucare.t'enrecordes d'en Norris, al Barça, i després va venir un altra, no recordo com es deia, baixet i lleig, que un cop va ser portada del Gigantes i el tiu casi va comprar tota la edició per enviar-la als USA.
Sergi, t'enrecordes del Doctor J., el gran Julius Erwing, dels Fhiladelphia 76's, el precursor de Air Jordan als mates. Per cert, en Dominique Wilkins, dels Atlanta, crec que tenia un germà que també jugaba.

tri-famili dijo...

xevi era BRIANT??

Anónimo dijo...

Pues ahi va mi "quinteto" inicial...

Base: Drazen petrovich
Escolta: Yannakis
Alero: Epi
Ala-Pivot: Kuckok
Pivot: Sabonis
Entrenador: No cal, aquest ja juguen sols

Ens faltaria una mica d'alçada però les enxufariem de tres!!!

tri-famili dijo...

XEVI PER QUE NO PARLES AL BLOG SOBRE, PER QUE HAN TRET EL "TOMATE", CREC QUE ESTARIA BÉ??? JA,JA,,JA

tri-famili dijo...

sergi es un equipas pero et cambio Epi per DELIBASIC MIRZA!!!

Ironxevi dijo...

Per lo que veig,els temes fora del correr, també porten molta expectació, haure'm de treure el suc a altres temes d'actualitat. Ja ire buscant marro, je, je...

Ironxevi dijo...

Per cert Dani, felicos 35 anys i a recuperar-te, que ja veus, els anys no perdonen.

Anónimo dijo...

Donçs amb el joc que ha donat el tema...crec que ens merixem una "instantanea" d'en Xevi amb la mítica samarretaaaaaaaa dels Lakers

Ja tardas xaval!!!!!1

YAGO dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
YAGO dijo...

Xevi, veig que estas aprofitant el temps, a les classes de historia. Deus tenir un bon professor.
La veritat es que un any d'aquets hauriem de plantjar-nos fer la marato d'Atenes.

Ironxevi dijo...

Ostres Sergi, és una llàstima que en aquell temps no anessim a les curses amb camara de fotos. Les primeres fotos que tinc ja son del 88 i 89, amb la samarreta dels Fondistes Girona, club predecesor del Atletisme Girona. Un dia us penjaré las del primer triatló que vaig fer a Banyoles,al any 89, Era jove i tot!!
Avui he llegit que l'Andres Jimenez, ex del Barça i de la Penya, correra la Desert Titan.

Anónimo dijo...

Pues no sabia això de la Titan... Dit en tots els meus respectes, aquesta proba s'ha convertit en un cementiri d'elefants (Olanos, Ciapucchi, Mauris...)Esperem que s'anima gent jove i que li fotin caña, perquè es una competició realmanet atractiva.

No t'hi animes????? i no ho dic perquè siguis un elefant jajaja

tri-famili dijo...

Joder Sergi, Olano i Mauri son per tu elefants, crec que Olona té millor marca de mitja que tu, i Mauri que? m'he agradaria veure't anar amb bici en ell o aguantal unes clases de spinning!!!! Avui m'aixecat una mica "hijoputita"

Anónimo dijo...

Collons, sort que he possat "amb tots els mes respectes" jaja.
Per cert, en el duatló de Girona en Mauri em va guanyar pero a la Santsil organitzada per l'Excelent Center (descansi en pau) me'l vaig passar per la pedra, de pocs segons e????

Anónimo dijo...

se m'oblidava Dani!! ja que em vols tocar els collons........ no t'imagines com s'estava de bé aquests migidies a la piscina, quin solet nanuuuuuuuuuuu

tri-famili dijo...

no passa res demà una mica de bici i qui se'n recorda d'avui al migdia,ja,ja,ja ah? parles Mauri pero de Olano que? ja ,ja,ja,ja

Anónimo dijo...

kobe
moncler outlet
off white nike
hermes belt
curry 6 shoes