domingo, 5 de mayo de 2013

Girona: curses populars o curses elitistes....?

 Molts corredors corrent entre els cotxes....
Avui s'ha disputat a Girona una nova edició de la mitja marató de la Ciutat de Girona, i paral·lelament la Cursa "popular" de Ciutat de Girona... i ho poso entre cometes, doncs cada cop més les curses están deixant de ser populars. I no ho dic per el fet de que la gent entreni més i corri més depresa, sinó per el fet de que els veritables atletes populars, els que van darrera, cada cop veuen més truncades les seves ganes de participar.
Si bé fa uns anys algunes curses de 10kms de la nostra ciutat es podien fer en un temps excessiu, 2 hores, el que feia que molta gent sortis caminant i es dediques a visitar tots els aparadors de les botigues de la ciutat, aquests últims anys s'ha racionalitzar fins posar el temps límit en 90 minuts, un temps suficient per córrer aquesta distància, i no allargar molt el tancament de carrers.
Però avui s'ha possat un mal precedent, la cursa s'ha limitat a 1h i 10'. Si, molts dels que correm podem pensar que és un temps més que suficient, però per el corredor popular, aquell que fa altres esports, o el que entrena un o dos dies a la semana, i que vol gaudir de la seva ciutat corrent, aquest temps de tall s'acaba convertint en un martiri.
És curiós que des de la organització es vol incentivar a les escoles de la ciutat a portar la major quantitat d'alumnes, i optar així a un premi en material que repercuteix a l'escola, i que al mateix moment, deixin que els hi retallin el temps de cursa des de les autoritats pertinents. Avui he corregut tranquil·lament amb la Cati, hem finalitzat en 1h i 4', sense parar de córrer, i darrera nostre venia molta gent. I molts d'aquests corredors s'han hagut de jugar el físic corrent entre els cotxes, ja fora de cursa. Un fora de cursa que a més no te en consideració que a la sortida ja s'han perdut uns minuts abans de pasar sota l'arc. Suposo que a part dels adults que s'hi trobaven (i que es pensaran tornar a aquesta suposada festa atlética gironina), quan la mainada hagi explicat a l'arribada als seus pares les condicions en que corrien, més d'un pare i mare deu haver maleït als organitzadors, i deu haver patit per la vida dels seus fills.
Crec que és hora de reflexionar, es volen curses en que només hi hagi atletes de cert nivell, siguin d'èlit o populars ben entrenats, o es vol promocionar, des de les administracions, que els gironins facin esport... començo a creure que només volen el primer, i així, veritablement, anem molt malament.
Faig saber que totes aquestes reflexions les faig des de un punt de vista particular, sense representar en cap moment al meu club.. son senzillament les reflexions de un corredor que porta molts anys en aquest món, que gaudeix de cada quilòmetre i amic que fa, i que veu com les curses populars a Girona poden acabar "morint" com a tals..
No vull finalitzar la crónica sense fer un homenatge als voluntaris de les curses, aguantan als conductors emprenyats, de vegades als mateixos atletes que els hi fan pagar el seu mal resultat, però sense ells, penseu que les curses no existirien, ni aquí ni enlloc... GRÀCIES COMPANYS..
 L'Eva i en Francesc...
 Incombustible... en Josep Artacho
 El Pibe, el meu mestre maratonià...
 L'Angel Bosch...
En Carles, del Bar El Sitrell, dels fogons a dirigir el trànsit...

3 comentarios:

tri-famili dijo...

Perdoneu,però algú ho havia de dir.
SALUT

Joan dijo...

Si noi fa temps que molts l'han convertit en un negoci.
Setdellonga,Marató de muntanya, any passat valia 20euros, aquest any 30euros.
Moriran d'èxit i això és penós.

Anónimo dijo...

Hola Xevi! Totalment d'acord amb la teva opinió. Aquest temps és excessiu per una cursa popular. La meva companya anava per fer 1:15 més o menys i va abandonar quan es va veure superada per l'ambulància abans d'arribar al km 5.
Esperem que en properes edicions millorin aquest aspecte.

Marc Bullich