domingo, 11 de octubre de 2009

XXXI CURSA POPULAR CARRER NOU

www.posatenforma.macstrong.es/

Aprofitant que segueixo de baixa, sense poder correr després de una setmana, avui us adjunto l'escrit que sobre la historia de la Cursa del Carrer Nou, em va demanar que fes l'amic Steven McGregor per al seu blog. El motiu, és la posada en marxa d'una cursa de empreses, en la que puntuaran 3 treballadors de la mateixa empresa, i que de moment està confirmada per la cursa del Carrer Nou i la d'Esports Parra, faltant acabar de confirmar la Sant Silvestre de Girona i la Mitja Marató Ciutat de Girona. Espero que us agradi.
CURSA CARRER NOU

El 28 de octubre del 1.979, i gracies a la iniciativa d’uns quants comerciants del carrer Nou de Girona, es va fer la 1ª edició de la Cursa Popular del Carrer Nou, que al seu moment va suposar un gran esdeveniment social-esportiu, per la ciutat de Girona, i que amb el pas dels anys, fins a arribar a la 31ª edició que es farà aquest any, s’ha convertit en la cursa gironina per excelencia. Cal mencionar que la 1ª edició va ser guanyada per dos llegendes de l’atletisme gironí, en Manel Fernandez en categoria masculina, i la Quima Casas en la femenina.
Els primers anys, la cursa va estar organitzada per el Centre Comercial Carrer Nou, amb l’assesorament de la secció d’atletisme del Geieg, i desde l’any 1.998, compta amb la col.laboració i assesorament del Club Atletisme Girona. En l’actualitat, amb les canvis produits al centre comercial gironí, està organitzada per Girona Centre Eix Comercial, i segueix amb l’assesorament técnic del Atletisme Girona, club representatiu de aquest esport, a nivell popular, a la ciutat de Girona, i que aporta a la cursa, a part de prop de 100 corredors en cada edició, al voltant de 60 voluntaris per controlar els diferents encreuaments del circuit, així com la logística de la prova, com és la preparació de les bosses amb obsequis, el muntatge de la zona d’arribada, la entrega de pitralls i altres.
Molts dels participants que corren la cursa aquests ultims anys, es van iniciar al mon del atletisme en les primeres edicions, en solitari o en companyia d’amics i pares, i molts d’ells han trasmés la passió i l’entusiasme per aquesta cursa en concret, i per l’atletisme popular en general, a les següents generacions, lo que ha acabat convertint a la cursa del carrer Nou, en la cursa de tots els gironins, siguen una data marcada al calendari cada any, per molts d’ells, sigui com a corredors o com a espectadors de la prova. Tot això acompanyat de la data de la prova, que anuncia l’arribada la setmana següent de la festa major de Girona, les Festes i Fires de Sant Narcis.
La cursa ha experimentat, al llarg dels anys, una serie de novetats, començant per el circuit. Durant molts anys, la sortida i l’arribada van estar situades al mateix carrer Nou, per realitzar un circuit aproximat de 9kms. per els carrers de la ciutat. Aquests ultims anys, degut al increment de participants, i la adecuació del circuit a una distància més homologada, com son els 10 kms, la sortida ha sigut traslladada a l’avinguda Jaume I, molt més ampla per absorvir el volum de corredors. Això ha soposat la supressió de la pujada a Palau, acompanyada de alguns canvis al circuit, tot i que s’ha conservat un dels punts més emblemàtics, alhora que durs del circuit, la pujada fins l’alçada de la Catedral de Girona.
Una altra novetat important va ser la inclusió, al any 2.002, de la cursa infantil, que permet als petits, d’entre 6 i 11 anys, correr una mini cursa de poc més de 1.000 metres, participant així a la gran festa del atletisme gironí. Una de les novetats, aquests ultims anys, ha sigut la introducció del xip electronic que permet registrar el temps dels participants, al moment de creuar la linea d’arribada, i disposar casi de forma inmediata i segura, de les classificacions de la cursa.
Dintre del caracter amateur de la cursa i la seva organització, aquesta s’ha anat dirigint cap a una semiprofesionalització, per procurar, any darreda any, una millota tant en la seguretat com en la calitat del servei ofert als participants.
Tot això, fa que a partir del estiu, i a mida que s’acosta la data de la cursa, es comprovi com molts ciutadans gironins es posen la equipació per posar-se a correr per els parcs i carrers de la ciutat, esperant el gran dia del atletisme a la ciutat de Girona, la cursa del carrer Nou. Cal mencionar, que a partir de aquest moviment iniciat al 1.979, han anat apareixent a la ciutat altres curses, com poden ser la cursa de esports Parra, la mitjà marató i la cursa popular de Girona, la Sant Silvestre, i diferentes marxes populars, com la de la Diada, Montilivi, Germans Sabat i altres, que han anat emplenant el calendari gironí, sense oblidar a la degana de totes, la Pujada als Angels.
En l’aspecte personal, aquesta va ser la 1ª cursa que vaig correr, l’any de la seva estrena, el 1.979. Recordo la gran expectació i ilusió que va eixecar la prova en aquell moment entre els participants i ciutadans gironins, amb una alta participació desde el primer any. Eren els meus inicis com a corredor, i com molts dels que vam participar aquell any, vaig presentar-me a la sortida sense entrenament, lo que va implicar un gran esforç fisic per finalitzar-la, però va ser també l’inici de la meva passió per aquests esport. Al llarg de aquests anys he corregut la cursa en 20 ocasions, i aquests ultims anys, primer com a membre de la junta del Atletisme Girona, i posteriorment com a president, he estat contribuint en la organització de l’esdeveniment.
Una altra fita important per mi, a nivell personal, ha sigut veure com la meva filla, la Nadeia, ha debutat en aquesta prova, primer en la cursa infantil, i posteriorment en la cursa de 10 kms., que cada any espera amb ilusió. Ara només queda, sigui com a atleta, organitzador, o espectador, poder gaudir de aquesta festa del atletisme popular gironí durant molts anys.Per finalitzar, agrair a l’amic Steven McGregor, que m’ha demanat que fes aquest petit article sobre la Cursa del carrer Nou per al seu blog, i donar-li la enhorabona per la iniciativa que portarà a termé a partir de aquesta cursa, la CORRE GIRONA! Company challenge 09-10, una competició per empreses, que englovarà diferentes curses del calendari gironí.

XAVIER AVELLANA


Sortida de la 2ª edició de la Cursa del Carrer Nou (1.980)

3 comentarios:

Trapatroles dijo...

Històrica la foto de la 2ª edició.
¡Enhorabona per el 31º aniversari!

Anónimo dijo...

Hvala za intiresnuyu iformatsiyu

Anónimo dijo...

Aqui teniu el URL de la Cursa Sant Esteve de Llagostera!

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000787990623&ref=search&sid=1656074377.763588075..1