lunes, 25 de mayo de 2020

ZEGAMA AIZKORRI VIRTUAL 2020


 ZEGAMA AIZKORRI VIRTUAL 2020

Zegama... un nom mític la món de les curses de muntanya, on es celebra una de les millors, sinó la millor com molts afirmen, proves d’aquesta especialitat. Aquí ha guanyat varies vegades el gran mite d’aquest esport, en Kilian Jornet.
País basc, una regió on la gent, els espectadors, s’entreguen en cos i ànima a animar els esportistes. Amants de l’aire lliure, en aquesta prova, tant els participants com la gent que hi va animar estan en una harmonia perfecte.
Participar és complicat. Amb la oferta que hi ha de places, i els milers de corredors que la volen disputar, has d’esperar a tenir sort al sorteig que es realitza cada any per poder entrar a la llista definitiva. Que et toqui un dorsal potser és més complicat que ho faci la loteria.
Tot això no ho sé no per pròpia experiència, és per tot el que acabes llegint i escoltant de la mítica Zegama Aizkorri. 42km de pura natura, passant per indrets i paisatges meravellosos, on els corredors arriben extenuats, però hi troben un públic súper entregat, que s’ha aproximat a les muntanyes caminant per animar als seus herois, des del primer corredor fins l’últim que passa, tots per igual.
Malauradament la situació actual, amb la Pandèmia pel Covid-19, ha afectat com a tants altres esdeveniments i actes a la Zegama, que s’ha posposat pel 2021. Però els seus organitzadors van decidir crear la versió virtual per aquest 2020, de forma que ja en plena fase de desescalada del confinament, totes i tots poguessim gaudir des de la distància d’aquesta prova i ser part d’ella. El repte senzill, 10 dies per endavant per córrer 42km i anar avançant pels diferents indrets mítics de la prova. De tal forma que un cop creat el perfil a la web, i a mida que anaves pujant les activitats, anaves avançant i rebent medalles virtuals amb la foto d’on estaves segons els kilòmetres correguts.
Un cop arribats als mítics 42km, també et podies descarregar el teu diploma virtual de finisher de la prova.
El pla era anar per superar-los en 4 dies, dels quals 2 van ser pujades a Sant Miquel, un altre un recorregut per les fonts de la Vall de Sant Daniel i els últims 10km per Girona, el quart dia, eren planers per Girona. A partir d’aquí podies seguir acumulant kilòmetres fins completar els 10 dies dels que disposaves, i seguir dia a dia la teva classificació  a la plana web de la prova, on també tenies la possibilitat els primers 42km de veure sobre un mapa la teva posició a la prova.
Després dels 10 dies, la quantitat final de kilòmetres acumulats han estat 76,1, amb un temps total de 7h37’ i arribant en la classificació virtual en la posició 168 (calculada en base a la suma de km). En quant als 42km “oficials” que  necessitaves, el temps era de 4h11’ amb un 800m de desnivell positius totals.
Una bona experiència, que a molts, ens ha servit per que ens entri una mica les ganes de viure en viu aquesta prova. Com he dit, és complicat l’accés, però per que no intentar-ho en alguna futura edició?
Un cop pasada aquesta prova virtual, en plena fase de desescalada, i sense curses “en viu” a la vista per temps, ja han aparegut altres objectius esportius interesants, dels quals anireu rebent informació i les cròniques a mida que els vagi realitzant.